Εκδρομές

Ιωάννινα, Απρίλιος 2022

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τριήμερη εκδρομή του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας στα Ιωάννινα, στην οποία συμμετείχαν 110 μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του Λυκείου και 6 εκπαιδευτικοί ως συνοδοί, ανάμεσα στους οποίους και ο διευθυντής κ. Καλαθάς Νικόλαος.

Την πρώτη ημέρα, Κυριακή 3/4, ξεκινώντας από το σχολείο με δύο εκδρομικά λεωφορεία και μετά από μια σύντομη στάση στη Στράτα Γρεβενών, φτάσαμε το μεσημεράκι στον προορισμό μας και επισκεφτήκαμε το νησί των Ιωαννίνων. Εκεί, περνώντας μέσα από τον γραφικό οικισμό, καταλήξαμε στο μουσείο Αλή Πασά, το οποίο στεγάζεται στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος. Στις προθήκες του Μουσείου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα της γιαννιώτικης τέχνης, όπως ασημένια όπλα και φορεσιές, με εξέχοντα εκθέματα το αυθεντικό τσιμπούκι του Αλή πασά μήκους 1,62 μ. και την φορεσιά της συζύγου του κυρα Βασιλικής, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγεται σύντομη αφήγηση για την ακμή και το τραγικό τέλος του πασά, που προσπάθησε, χωρίς να τα καταφέρει, να αποσπάσει την επικράτειά του από την εξουσία του Σουλτάνου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, επίσης, η αναπαράσταση του φόνου της κυρα Φροσύνης. Στο τέλος της βροχερής πρώτης μέρας, κατά την οποία ο καιρός δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στη Δωδώνη, αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και ξεκουραστήκαμε, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σύντομη βραδινή βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Τη δεύτερη μέρα, Δευτέρα 4/4, επισκεφτήκαμε αρχικά το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, όπου οι συνθέσεις του γλύπτη και δημιουργού του Μουσείου, με επίκεντρο τα κέρινα ομοιώματα, στόχο έχουν να ζωντανέψουν εικόνες της νεότερης Ιστορίας, από τα προεπαναστατικά χρόνια με το Κρυφό Σχολειό μέχρι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν όχι μόνο η πιστή απόδοση των μορφών στα κέρινα ομοιώματα αλλά και η δημιουργία μιας λεπτομερούς, ρεαλιστικής σκηνής σε κάθε «σταθμό» της περιήγησης του επισκέπτη, μέσα από σκηνικά αντικείμενα που συλλέχθηκαν με φροντίδα και επιμονή από τον Παύλο Βρέλλη. Για τη συνέχεια μας περίμενε το Σπήλαιο του Περάματος και μια διαδρομή 1.100 μέτρων ανάμεσα από εντυπωσιακούς και ωραία φωτισμένους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ εξίσου όμορφη ήταν και η διαδρομή της επιστροφής με την ωραία θέα προς τον κάμπο και τα απέναντι χιονισμένα βουνά. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις της ίδιας μέρας ολοκληρώθηκαν με το Κάστρο των Ιωαννίνων, όπου χωρισμένοι σε δύο γκρουπ περιηγηθήκαμε εναλλάξ στο Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Εντύπωση μας έκαναν οι όμορφες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα στο πρώτο, αλλά και τα ασημένια έργα τέχνης (κοσμήματα, ζώνες, πιάτα, κλπ), όπως και η περιγραφή των 5 τεχνικών κατασκευής τους στο δεύτερο. Η μέρα έκλεισε και πάλι με ξεκούραση στο ξενοδοχείο και βραδινή βόλτα στην πόλη.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα, Τρίτη 5/4, ξεκίνησε με ελεύθερο χρὀνο στην πόλη, από όπου το μεσημεράκι κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Ελληνικό, προκειμένου να επισκεφτούμε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Στο μουσείο, που στεγάζεται στο όμορφο παλιό σχολείο του χωριού, εκτίθενται έργα γλυπτικής και σχέδια του καθηγητή Θ. Παπαγιάννη, τα οποία μέσα από μια ποικιλία υλικών και τεχνοτροπιών μιλούν για πολλά θέματα (τη σημασία του ψωμιού, που τρέφει τις γενιές των ανθρώπων, τη σημασία της μόρφωσης, με έμφαση στην Ιστορία μας, τη σημασία του ταξιδιού, κλπ) αλλά και αποτίουν φόρο τιμής σε μορφές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Στη συνέχεια, η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με δίωρη στάση στο ωραίο Μέτσοβο, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο την ηπειρώτικη φύση, περπατώντας μέσα στο χωριό και αγναντεύοντας τα βουνά τριγύρω, όσο και τα ηπειρώτικα εδέσματα.

Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας, κ. Καλαθάς Νικόλαος, ο υποδιευθυντής και αρχηγός της εκδρομής, κ. Αλμπάνης Κυριάκος, και οι συνοδοί καθηγητές θα θέλαμε να συγχαρούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής και να τους/τις ευχηθούμε να κάνουν πολλά ακόμη όμορφα ταξίδια στο μεγάλο ταξίδι της ζωής.