Δραστηριότητες 2022-2023

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Την Τετάρτη, 5/10/2022 και ώρα 18.00-20.00, στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε ο κ. Σωζόπουλος Χρήστος, Ψυχολόγος, MSc, από το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών Γονέων και Εκπαιδευτικών του «Χαμόγελου του Παιδιού» και  ακολούθησαν ερωτήσεις από παρευρισκόμενους γονείς και κηδεμόνες και συζήτηση.
Ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας κ. Νικόλαος Καλαθάς και οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής του σχολείου κα Αναστασία Γρηγοριάδου και κα Παρθενόπη Παπαδοπούλου, που είχαν την οργανωτική ευθύνη, ευχαριστούν θερμά τον ομιλητή, καθώς και τους γονείς-κηδεμόνες που παρευρέθηκαν.

Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 2ο άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122(βελτίωση της επικοινωνίας και του συναισθηματικού κλίματος στο σχολείο μέσα από στοχευμένες δράσεις καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων).

 

Αγχος

 

 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Τη Δευτέρα, 10/10/2022, στην αίθουσα project του σχολείου, οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β1 και Β2 παρακολούθησαν δίωρο πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και διαδικτυακός εκφοβισμός». Το πρόγραμμα εκπόνησε ο κ. Σωζόπουλος Χρήστος, Ψυχολόγος, MSc, από το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών Γονέων και Εκπαιδευτικών του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας κ. Νικόλαος Καλαθάς και οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής του σχολείου κα Παρθενόπη Παπαδοπούλου και κα Αναστασία Γρηγοριάδου, που είχαν την οργανωτική ευθύνη, ευχαριστούν τον ομιλητή για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση καθώς και τους μαθητές/-τριες για τη θερμή συμμετοχή τους.

 Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 1ο  άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122 (ενίσχυση της καινοτομίας και του ψηφιακού γραμματισμού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές).

“ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”  ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η γόνιμη συνεργασία του Σχολείου μας με το “Χαμόγελο του παιδιού” συνεχίζεται σταθερά με τις πρώτες παιδαγωγικές παρεμβάσεις του σχολικού έτους 2022-2023, οι οποίες υλοποιήθηκαν δια ζώσης στις 12 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Ο Ψυχολόγος, κος Σωζόπουλος Χρήστος πραγματοποίησε πρόγραμμα πρόληψης στους μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου και την Σύμβουλο Σχολικής Ζωής κα Παπαδοπούλου Πόπη.

Η Β’ Λυκείου συμμετείχε στην παιδαγωγική παρέμβαση με θέμα “ Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” που υλοποιήθηκε από τον Ψυχολόγο κο Σωζόπουλο Χρήστο,σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου και τις Συμβούλους Σχολικής ζωής κα Παπαδοπούλου Πόπη και κα Γρηγοριάδου Αναστασία.

Κατά την διάρκεια των προγραμμάτων, παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Με νωπή την ανάμνηση - ακριβώς πριν έναν χρόνο- της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην πόλη μας από φανατικούς οπαδούς, μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην οπαδική βία και την επιθυμία να είναι το σχολείο μας ένα «πολύχρωμο» σχολείο, όπου συνυπάρχουμε και αγκαλιάζουμε κάθε φίλαθλη προτίμηση. Τα παιδιά σχημάτισαν τις λέξεις και βροντοφώναξαν «Άλκη ζεις» και «Ποτέ ξανά» δείχνοντας ότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν σκοτώνει. Ποτέ ξανά, λοιπόν, κανένας θάνατος ή τραυματισμός, καμιά βίαιη εκδήλωση εξαιτίας οποιουδήποτε φανατισμού, οπαδικού ή άλλου. Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 3ο  άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122 (προώθηση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, με βιωματική εκπαίδευση πάνω σε αυτές τις αρχές).

Αναστασία Γρηγοριάδου, Φιλόλογος

alkis1

 

HopeSpot   Ενδοοικογενειακή Βία

Στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων, η ομάδα Εκπαιδευτικών του Λυκείου μας με άξονα δράσης “Σχολείο και κοινότητα - Ενίσχυση σχέσεων και επιδίωξη συνεργασιών με φορείς” και η Σύμβουλος Σχολικής Ζωής οργάνωσαν και υλοποίησαν Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόληψης με θέμα “ Ενδοοικογενειακή Βία”.

Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «HopeSpot» με Υπεύθυνη την Ψυχολόγο κυρία Καπετανικόλα Παναγιώτα και δύο Συνεργάτες της.

Η Εκπαιδευτική παρέμβαση υλοποιήθηκε δια ζώσης την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, απευθύνθηκε στους μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου και είχε διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα Ψυχολόγων για την άρτια διοργάνωση και θεωρούμε πως η Σχολική μας κοινότητα ωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 2ο  άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122  (βελτίωση της επικοινωνίας και του συναισθηματικού κλίματος στο σχολείο μέσα από στοχευμένες δράσεις καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων).

hope

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ «ΣΧΕΔΙΑ»

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος για τη δημιουργία του σχολικού μας περιοδικού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28/03/2023, εκπαιδευτική επίσκεψη στα γραφεία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», με τη συμμετοχή 14 μαθητών/-τριών από την ομάδα του περιοδικού και με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Γρηγοριάδου Αναστασία, Μυλωνά Ευαγγελία και Παυλίδου Μαργαρίτα. Στα γραφεία της «Σχεδίας» μας υποδέχτηκαν εγκάρδια η κα Αλεξάνδρου Τερέζα, υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης, και ο πωλητής κ. Γιώργος, οι οποίοι μας μίλησαν για πολλά. Για τον σκοπό του περιοδικού, που είναι η στήριξη των πωλητών του, ανθρώπων από ευπαθείς κοινωνικοοικονομικά ομάδες, τον τρόπο της λειτουργίας του, το ενδιαφέρον περιεχόμενό του, τις χαρές αλλά και τις δύσκολες στιγμές στον δρόμο κατά την πώλησή του, περνώντας το μήνυμα της σημαντικότητας του αγώνα και της αλληλεγγύης στη ζωή. Οι δυο τους απάντησαν με προθυμία στις ερωτήσεις των μαθητών και των μαθητριών μας και φωτογραφήθηκαν μαζί μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Αλεξάνδρου και τον κ. Γιώργο για τη ζεστή φιλοξενία και την όμορφη παρουσίαση/συζήτηση στον χώρο της «Σχεδίας» και ευχόμαστε καλή δύναμη στον αγώνα τους!

Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 3ο  άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122 (προώθηση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, με βιωματική εκπαίδευση πάνω σε αυτές τις αρχές).

 

sxedia

 

Παρέμβαση για τη «Διαχείριση του άγχους των εξετάσεων» στη Γ΄ Λυκείου

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τρεις βιωματικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις (15/3, 28/3 και 5/4 2023, 10:50 – 13:25 μμ) με θέμα «Διαχείριση του άγχους των εξετάσεων». Τι παρεμβάσεις διοργάνωσε και εκπόνησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος Ανατολικός», με υπεύθυνες τις κυρίες Ναταλία Ζαχαρτζή, Επιστημονική Διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης «Σείριος», Κοινωνική Λειτουργό, Βλαχοπούλου Μελίνα, Ψυχολόγο και Αποστολίδου Κατερίνα, Ψυχολόγο. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια των παιδιών μετά από κάθε συνάντηση μάς κάνουν αισιόδοξους για την επιτυχία του προγράμματος.

Ευχαριστούμε τον «Σείριο Ανατολικό» και τις συγκεκριμένες επιμορφώτριες για τη συγκεκριμένη επιτυχημένη δράση και ευχόμαστε η συνεργασία μας να συνεχιστεί.Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 2ο άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122 (βελτίωση της επικοινωνίας και του συναισθηματικού κλίματος στο σχολείο μέσα από στοχευμένες δράσεις καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων). 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

«ΦΥΤΕΥΩ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ, ΔΙΝΩ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ ΓΗ»

Την Πέμπτη 16/3/2023 ολοκληρώθηκε στο σχολείο μας μια πρώτη φάση της δράσης «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», που διοργανώνει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κα Αντωνία Δαρδιώτη σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και το ΚΕΠΕΑ Θέρμης (Λιβάδι).

Την Τετάρτη 15/3/2023 οι καθηγήτριες του σχολείου Γρηγοριάδου Αναστασία και Παυλίδου Μαργαρίτα παρέλαβαν από την κα Δαρδιώτη τα τέσσερα δεντράκια που θα φυτεύονταν. Έτσι, την Πέμπτη, παρά το τσουχτερό κρύο, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Γρηγοριάδου Αναστασίας, Κυριακίδη Λάζαρου και Μυλωνά Ευαγγελίας, φύτεψαν τα φυντανάκια και απόλαυσαν την επαφή με το χώμα, τον αέρα και τον ήλιο (με δόντια, έστω), έξω από τους τέσσερις τοίχους της τάξης. Οι ομάδες των παιδιών που εργάστηκαν δεσμεύτηκαν να φροντίζουν τα δέντρα, ενώ όλοι ευχόμαστε να τα δούμε να μεγαλώνουν και να γίνουν ακόμη περισσότερα. Όχι μόνο στο σχολείο μας αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη όπου η αναλογία χώρων πρασίνου ανά κάτοικο υπολογίζεται σε 2,15 τ.μ., δηλαδή πολύ κάτω από τα αποδεκτά όρια που έχει θέσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (9 τ.μ. ανά κάτοικο). Η δράση υπηρετεί, ανάμεσα σε άλλα, και τον 3ο  άξονα του προγράμματος Erasmus+ KA122 (προώθηση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών στην εκπαιδευτική μας κοινότητα, με βιωματική εκπαίδευση πάνω σε αυτές τις αρχές).